Kweekprogramma’s: wat en hoe?

Dierentuinen over de hele wereld zetten samen kweekprogramma’s voor dieren op. Dat gebeurt niet enkel om het voortbestaan van bedreigde diersoorten te garanderen, maar eerst en vooral ook om nooit meer dieren uit de natuur te moeten halen. Dat gebeurt onder verantwoordelijkheid van de dierentuinorganisatie WAZA (World Association of Zoos and Aquariums) en de Europese dierentuinvereniging EAZA (European Association of Zoos and Aquaria), waar de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (ZOO Antwerpen en Planckendael) stichtend lid van is. 
 

Stamboeken

Om van die kweekprogramma’s een succes te maken, bestaat er voor al deze diersoorten een stamboek dat zoveel mogelijk gegevens van de individuele dieren van die soort verzamelt. Met die informatie kunnen we een familiestamboom van de soort maken.  Elk stamboek wordt beheerd door een medewerker van een dierentuin, de z.g. stamboekhouder. Zo beheren de biologen van ons onderzoekscentrum CRC op Europees vlak het stamboek van de Mexicaanse soldatenara, de Europese monniksgier en de Fischer toerako. Daarnaast houden zij ook wereldwijd de stamboekgegevens bij van de okapi, de bonobo, de Kongopauw en het goudkopleeuwaapje. 
 

Dierendaten

Voor elk van bovengenoemde diersoorten coördineren onze biologen ook het kweekprogramma. Dat houdt in dat de coördinator aanbevelingen doet over welke dieren al dan niet mogen kweken en in welke combinaties, op basis van uitgebreide analyses van de gegevens die in het stamboek staan. 
 
Onze coördinator neemt dan, samen met een comité van vertegenwoordigers uit verschillende dierentuinen, de uiteindelijke beslissing over welke paartjes het best bij elkaar passen. Als beslist is welke dieren aan het kweken mogen slaan, brengt dit een indrukwekkende dierenverhuizing tussen de zoos onderling teweeg. En hopelijk volgen er nadien ook snel kleintjes!