Wetenschap en natuurbehoud in de ZOO

Antwerpen ZOO Centre for Research and Conservation

Bijdragen aan natuurbehoud maakt integraal deel uit van de missie van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (ZOO Antwerpen en Planckendael). Ons eigen onderzoekscentrum voor natuurbehoud, het Centre for Research and Conservation of kortweg CRC, zet zich volop in om deze missie dag in dag uit waar te maken. 

Wetenschappelijk onderzoek

Het team van wetenschappers, doctorandi en studenten van het CRC houdt zich bezig met vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. Niet enkel om het dagelijkse werk van onze eigen dierenparken en de internationale kweekprogramma’s te ondersteunen, maar ook met het oog op het behoud van bedreigde diersoorten in hun natuurlijke leefomgeving.

Meer over ons onderzoek >>

Kweekprogramma’s

Kweekprogramma’s zijn van groot belang voor dierentuinen, om zo voor voldoende nageslacht te zorgen en nooit meer dieren uit de natuur hoeven te halen. Voor enkele diersoorten die in de natuur dreigen uit te sterven, kunnen kweekprogramma's ook een oplossing zijn door in dierentuinen een soort "reservepopulatie" op te bouwen voor het geval dat het met hun soortgenoten in de natuur de verkeerde kant opgaat. De KMDA coordineert enkele van die kweekprogramma's en houdt voor een aantal diersoorten een gedetailleerd stamboek bij.

Meer over de kweekprogramma’s en stamboeken >>

Natuurbehoudsprojecten

Het onderzoeksdomein van het CRC reikt verder dan onze eigen dierenparken en de kweekprogramma's. De expertise van onze wetenschappers wordt ook ingezet om een bijdrage te leveren aan het behoud van bedreigde diersoorten in hun natuurlijke leefomgeving. Zo is het CRC niet enkel actief in de Vlaamse natuur, maar ook in Afrikaanse en Braziliaanse regenwouden. 

Een greep uit onze natuurprojecten >>