Adembenemende Skywalk

The sky is the limit

De ZOO opent haar Skywalk, een architectonisch pareltje op hoogte. Het wandelpad van maar liefst zes meter hoog en 225 meter lang geeft je een prachtig 360°-zicht over de ZOO. En speciaal ook een prachtig zicht op de rode panda’s, want inderdaad, deze schattige beestjes zijn terug in de ZOO. Maak je dus klaar voor de Skywalk die je een prachtig zicht geeft over deze unieke, best bewaarde, 19de-eeuwse dierentuin ter wereld: de ZOO.

Skywalk

Het wandelpad maakt een dubbele lus en vertrekt vanaf de rode panda’s in een glooiende lijn de hoogte in, over het dak van het Welkomstgebouw. Het brengt je van het niveau van het maaiveld, het grondoppervlak, over de brilberen tot aan het eerste niveau vlak voor de ingang van het Aquaforum, zodat je er de zeeleeuwen of de nachtdieren in het Nocturama kan bekijken. Of je kan de tweede lus volgen langs de boomtop van de panda’s om dan een verdiep hoger te eindigen op het niveau van de roofvogels. Nogal ingewikkeld in woorden, maar een bezoek aan de ZOO zal veel verduidelijken.

Kuieren in 360°

Landschapsarchitect Benoit Fondu werkte de Skywalk uit in samenwerking met architectenbureau 8office. “De ZOO en ook de tuin zijn een erkend monument, een typische landschapstuin in Franse stijl. De oorspronkelijke zichtlijnen en dieptezichten naar het hart van de ZOO willen we herstellen. Bovendien werkten we het masterplan van de ZOO verder uit door de toegankelijkheid en bereikbaarheid te vergroten. Een prachtige opportuniteit om de ZOO te bekijken vanuit een ander standpunt zonder aan de ontwerpgrammatica van de tuin afbreuk te doen.” Alle paden in de ZOO zijn slingerend. Bewust en historisch! De s-lijn genereert een soort van promenadegevoel. Nu kuieren, vroeger vooral zien en gezien worden. Ook in de Skywalk wordt die slingerbeweging meegenomen.

Woordenrijk

Van het uitzicht vanaf de Skywalk word je welbespraakt in de overtreffende trap. Je krijgt er een machtig zicht van 360°. Als je het pad volgt, krijgt je afwisselende doorzichten op de ZOO. Is het niet de prachtige gevel van de Zalen van de ZOO of het Flamingoplein dan vast de opengewerkte zijgevel van het Centraal Station of de flamingo’s zelf in hun nieuw verblijf die imponeren. Dit uitzicht is niet te evenaren. Of ben je liever op ooghoogte met de panda’s of kijk straks in vogelperspectief naar de brilberen. Ook hier brengen we je dichter bij de dieren.

De Skywalk in cijfers:

  • Het wandelpad met de dubbele lus heeft in totaal een lengte van 225 meter. Voldoende lengte om een optimale toegankelijkheid voor buggy’s en rolstoelen te garanderen. De hellingraad bedraagt niet meer dan 4%.
  • De wanden van de skywalk, de borstweringen zijn volledig in glas van 2,5 cm dik en 1,2 m hoog. Hier wordt 350 m² glas gebruikt.
  • Boven op het dak verrassen twee grote vijvers met inheemse en uitheemse water- en oeverplanten. Ze zijn tot 80 cm diep en bevatten 200 m³ water dat constant in beweging is. Wist je dat we in de toekomst hier graag lotusbloemen laten drijven?
  • Het regenwater wordt via open voegen gerecupereerd en verzameld in een buffer. Het wordt onder meer gebruikt bij het poetsen van het flamingoverblijf.
  • De betonwand van het brilberenverblijf werd ingekort en kreeg een nog groter glaspaneel van 9 m².
  • Tussen de 2 wandelniveaus over de brilberen is 3 meter hoogteverschil. Het laagste pad heeft kijksleuven van 3 cm breed. Meer inkijk hier zou inboeten op hun privacy. Op het bovenste pad heb je een fenomenaal zicht.