Aquarium opnieuw toegankelijk vanaf juli

In het aquarium wordt druk gewerkt om de grote zaal toegankelijk te krijgen vanaf juli. De grote zaal moet dan in zijn oorspronkelijke glorie hersteld zijn.

Het meer dan honderd jaar oude aquarium was dringend aan renovatie toe. Het zout van de zeewaterbakken vrat aan het materiaal en zorgde voor schade en lekken. In een eerste fase wordt de grote zaal aangepakt.

De oorspronkelijke marmeren platen worden vervangen en de ronde bogen aan het plafond zijn hersteld. De meest opvallende verandering is de grote zaal. Die wordt zoals in de oorspronkelijke plannen opnieuw opengetrokken. Het halfronde vijvertje aan de inkom wordt helemaal rondgemaakt.

Speciale aandacht gaat naar de akoestiek in de zaal. Onder het plafond komt een speciale constructie die ervoor moet zorgen dat het geluid in de zaal veel beter is.

Na het bouwverlof wordt achter de schermen de waterbehandelingsinstallatie volledig vervangen. Nu staat er nog de oorspronkelijke installatie: een open systeem van waterbakken, waarbij het water in cascade van de ene bak in de andere loopt. ZOO Antwerpen is samen met Artis de enige dierentuin waar dit systeem tot vandaag nog gebruikt wordt. Door een modern, gesloten systeem te installeren, kan de waseming van het zeewater niet opnieuw schade toebrengen aan het gebouw.

Tijdens die werken achter de schermen, zullen tijdelijke filterinstallaties geplaatst worden om de vissen die in Antwerpen zijn gebleven al opnieuw te tonen aan het publiek. Voor de renovatie van het aquarium is een deel van de collectie tijdelijk ondergebracht in andere aquaria in binnen- en buitenland. Die komen terug als de nieuwe waterbehandelingsinstallatie klaar is.

In een derde en laatste fase wordt het tropisch zaaltje achteraan het aquariumgebouw aangepakt. Dat voorzien we tegen Pasen 2014.

Volg de komende weken het verhaal van het aquarium via onze website en onze Facebookpagina!