Het aquarium: een parel uit het rijke verleden van de ZOO

Met de renovatie van het aquarium wil ZOO Antwerpen een uniek historisch gebouw opwaarderen en in ere herstellen. Het aquarium opende in januari 1911 de deuren en was het sluitstuk van een periode van vernieuwing in de ZOO.

In 1893 startte vlak naast de ZOO de bouw van het Centraal Station van Antwerpen. Door de inplanting van het station lagen de grenzen van de dierentuin definitief vast. In de eerste vijftig jaar van haar bestaan had de ZOO haar oppervlakte kunnen uitbreiden van een hectare tot meer dan tien hectare.

Aan de grenzen van de tuin werden in de periode van 1890 tot 1910 enkele van de meest markante gebouwen van de ZOO gebouwd, telkens van de hand van ZOO-architect Emile Thielens: de gebouwen aan het Koningin Astridplein, het Feestpaleis met marmeren zaal en wintertuin, de melkerij en het rundergebouw.

Voor de zuidwestelijke hoek van de tuin bouwde Thielens een unieke constructie met het aquarium als een grot onder een Griekse tempel. Het werd de allereerste constructie in gewapend beton in België. Boven het aquarium kwam het “Gebouw der kruipdieren”, de voorloper van het huidige reptielengebouw.

Het aquarium was de laatste realisatie van Emile Thielens in de ZOO. Hij stierf in 1912. De transformatie van de dierentuin in die periode zorgde voor een fantastische groei van de ZOO. Het ledenaantal steeg enorm en de ZOO werd dé ontmoetingsplaats van de Antwerpse burgerij.

Achter de schermen van het aquarium staat vandaag nog steeds de oorspronkelijke open waterbehandelingsinstallatie uit 1911. Door lekkages en de waseming van het zoute zeewater is de constructie aangetast. De laatste 10 jaar werden er al heel wat herstellingen uitgevoerd, maar nu wordt het gebouw ook ten gronde aangepakt.

Een gespecialiseerde firma zal de muren, het plafond en de gevel ontzouten. De oorspronkelijke ronde bogen aan het plafond en de marmeren platen worden hersteld. De rubbervloer wordt vervangen door een authentieke stenen vloer. In een tweede fase wordt de waterbehandelingsinstallatie zelf ook vervangen door een modern, gesloten systeem. Dat moet het aquarium duurzamer maken door te besparen op energie en waterverbruik. Ook de educatie wordt volledig vernieuwd.

Volg de verbouwing van het aquarium via onze website en onze Facebookpagina!

aquarium ZOO Antwerpen