Schitterend China Light ZOO

Met China Light ZOO sluiten we het jaar op authentiek Chinese wijze af en luiden we het nieuwe jaar feestelijk in. Verspreid over de tuin vind je tal van Chinese figuren en ontwerpen. Mythische draken, sierlijke vogels, dieren geïnspireerd op de onze, bloemen, lantaarns, vazen,… allemaal lichten ze op na zonsondergang en brengen ze de ZOO in een betoverende ban. Zo vieren we het lichtfeest of Chinees Nieuwjaar gebaseerd op een meer dan 1.000 jaar oude traditie.

Handwerk

Vanaf half november starten 16 Chinese kunstenaars in de ZOO met het construeren van handgemaakte metalen constructies tot beelden in drie dimensies. De lichtjes worden in deze structuren bevestigd waarna de vormen worden omhuld met meters gekleurd satijn en worden beschilderd. Dit gebeurt met de hand of met de paintbrush. Eens klaar, worden de figuren ingepast in de tuin of vormen ze een zelfstandig tafereel. Zelfs overdag, als de lichtjes niet branden, vormen ze een mooi extraatje!

Made in China

Een deel van de figuren wordt in Antwerpen zelf samengesteld, een ander deel is “made in China” en wordt per schip verscheept. De lichtkunstenaars komen uit Zigong in de provincie Sichuan. Zigong is een, naar Chinese normen, kleine stad in het zuidwesten van China met drie miljoen inwoners. De stad staat bekend om haar lichtfeest. In Zigong werd de voorbije maanden hard gewerkt om de grote constructies voor te bereiden. De stalen draden worden er met de hand gelast en verbogen. De grote draak van 40 meter lang en zes meter hoog komt zo in stukjes aan.

De draak als pronkstuk

De kop van de draak werd in China gemaakt. Hij kwam samen met andere stukken van zijn lijf en andere dieren in containers aan in de ZOO. De kop en het lijf reizen op wieltjes door de tuin, op weg naar zijn standplaats aan het flamingogazon. Daar lassen Chinese vakmannen de stalen, ondersteunende frames aan elkaar. Met een kraan wordt de kop op het lijf bevestigd. Een prachtig pronkstuk!

 

Wegens groot succes zijn er nu ook tickets verkrijgbaar voor 1 december 2016.

Koop je tickets online