Spectaculair rifaquarium geopend

Burgemeester De Wever duikt met onze directeur in een van de grootste rifaquariums van Europa

Het rifaquarium in ZOO Antwerpen is geopend. En hoe! Burgemeester Bart De Wever van Antwerpen dook in volledig duiktenue in het gigantische rifaquarium. Echt dichter bij de dieren, tussen de tropische vissen en koralen. Dries Herpoelaert, directeur van ZOO Antwerpen, deed hier nog een schepje bovenop en dook hem in rokkostuum en fullface duikmasker achterna. Herpoelaert verklaarde onder water het rifaquarium voor geopend met een speech die tot in de bezoekersruimte te horen was.

Twee jaar heeft ZOO Antwerpen gewerkt aan dit imposante koraalrif. Het is de kers op de taart van het volledig gerenoveerde Aquarium, een gebouw dat dateert van 1911. Met maar liefst 4 000 vissen en een schat aan tropische koralen is het een van de grootste rifaquariums van Europa. Het raam van 4 meter hoog en 8 meter breed heeft een dikte van 13 centimeter en werd vanuit Amerika per boot naar Antwerpen gebracht. Met een speciaal nachtelijk  transport werd het door de slapende stad vervoerd om vervolgens het Aquarium in te worden geschoven. Een echt spectaculaire krachttoer. Dit speciale gebogen raam van metacrylaat moet dan ook de druk van maar liefst 300 000 liter Noordzeewater weerstaan.

De buiging en de enorme afmetingen van het raam laat de bezoeker echt tússen de vissen en koralen staan. Je hoeft het water dus niet in om de onderwaterwereld te bewonderen. Laat dat maar aan de duikers van ZOO Antwerpen over. Zij maken de beleving compleet door vier keer per week in het rifaquarium te duiken om de vissen te voederen en de ramen te poetsen.

De 20 ton Indonesische en Turkse maanstenen vormen de habitat voor het koraalrif en zijn bewoners. Het totale gewicht van het rifaquarium bedraagt 925 000 kg. Om dit te torsen werd een onderstutting met 38 funderingspalen geplaatst, die elk een draagvermogen van 30 ton aankunnen. Bovendien is de fundering zelf 60 cm dik. Zo’n 22 ton staal en 250 m³ beton zorgen mee voor de draagkracht.

Het koraalrif en zijn bewoners

De basis van het rif wordt gevormd door zachte koralen, kolonies van vele kleine poliepjes. Fantastisch om deze op planten lijkende diertjes te observeren. Ook vele andere ongewervelden zoals gorgonen of hoornkoralen, anemonen en andere riforganismen vormen het decor waarin de kleurrijke vissen rondzwemmen. Kom regelmatig kijken naar dit unieke en interessante proces. Het koraalrif vormt zich stapje voor stapje en elke fase is buitengewoon fascinerend. De bezoeker zal telkens iets anders ontdekken.

Vissen

De vissen zorgen voor de dynamiek en de beweging. Maar liefst 4 000 vissen, van een veertigtal verschillende soorten, zwemmen vinnig door het water en geven er kleur aan. Van blauwgespikkelde roggen, een grijze pijlstaartrog, marmerkathaaien tot vele kleurrijke koraalvissen die ín het rif wonen zoals scholen doktersvissen, koraaljuffertjes of rifbaarzen met anemoonvissen op kop, pincetvissen en lipvissen. Wist je dat doktersvissen de koeien van het aquarium zijn? Ze grazen immers algen. Pincetvissen gebruiken hun spitse mond om prooien tussen de spleten en gaten van het koraal te halen. Lipvissen eten de wormpjes die tussen de maanstenen en op de koralen leven.

ZOO Antwerpen blijft vernieuwen

Met het rifaquarium is een punt gezet achter de renovatie van het Aquarium, maar de spectaculaire transformatie van ZOO Antwerpen gaat de volgende jaren door. De grandeur van het verleden wordt hersteld, rekening houdend met alle relevante inzichten van vandaag: met grotere dierenverblijven en een sterke beleving voor de bezoeker. Zo is de ZOO is gestart met de aanleg van de nieuwe Savanne met een hoofdrol voor buffels en prachtige vogels, verandert de Wintertuin vanaf Pasen in een Vlindertuin én wonen er koala’s in de ZOO.