Standbeeld Herman de Coninck in de ZOO

ZOO Antwerpen is weer een kunstwerk rijker. Onder het goedkeurende oog van familie en vrienden werd zondag het standbeeld van Antwerps dichter Herman de Coninck onthult op de kiosk van het gloednieuwe Flamingoplein in de ZOO. Herman de Coninck overleed 19 jaar geleden. Hij had een sterke band met de ZOO en haar dieren. De dieren waren een bron van inspiratie voor deze Antwerpse dichter.

Kunstenares Elke Van Steenbergen ontwierp een beeld dat zowel de jonge als de iets oudere dichter weergeeft. Het lichaam bestaat uit donkerblauw gepatineerd brons en stelt de gestalte van de jonge dichter voor. Het hoofd van de wat oudere Herman kijkt naar de flamingo’s die hem inspireerde voor dit gedicht:

Flamingo’s

Ze zijn er bijna niet
zoals heel slanke vrouwen
na heel licht verdriet.
Met hun poten als met een dun pincet
pikken ze preuts hun tenen
uit het water op, o, ze
zijn zo rose
als gedachten van een maniërist.
Ze zijn vraagtekens achter al ons weten
en zo fraai dat we even
niet meer om een antwoord geven.

Herman de Coninck.
Uit De lenige liefde – Een dag als geen ander

Het beeld van Herman de Coninck past perfect in het kunstpatrimonium van de ZOO. Het komt in een indrukwekkend rijtje kunstwerken te staan naast onder anderen werken van Jan Fabre en Dupon die met hun kunst, het mozaïek van de schildpadden Janneke en Mieke en de Kameeldrijver, de inkomstgebouwen van de ZOO net dat tikkeltje meer geven.